Lawn Care Forum banner

Olej do FJ180v KAI

2 reading
23K views 17 replies 8 participants last post by  Barry01  
#1 ·
Właśnie kupiłem Exmark Commercial 30 z Kawasaki FJ180v KAI. Będę go używał w temperaturach od 75F na początku sezonu do 100F w środku sezonu. Chciałbym kupić najlepszy możliwy olej, aby chronić moją inwestycję o wartości 1800 dolarów. Instrukcja obsługi zaleca olej 10w30 lub sae30. Wszelkie rekomendacje lub porady będą pomocne. Sprzedawca zasugerował Royal Purple 10w30, ale wcześniej czytałem, że 10w30 to raczej olej na zimną pogodę. Wszelkie sugestie będą mile widziane.

#2 ·
Proste 30 lub 40HD. Co ważniejsze, zaplanuj zalecane wymiany oleju/filtra. Wydaje mi się, że instrukcja silnika Kaws sugeruje, że oleje wieloklasowe mogą sprzyjać większemu zużyciu oleju. Sprawdź swoją instrukcję.

Twój przebieg może się różnić - różne pociągnięcia dla różnych ludzi!

#12 · (Edited)
Proste 30 lub 40HD. Co ważniejsze, zaplanuj zalecane wymiany oleju/filtra. Wydaje mi się, że instrukcja silnika Kaws sugerowała, że oleje wieloklasowe mogą sprzyjać większemu zużyciu oleju. Sprawdź swoją instrukcję.

Twój przebieg może się różnić - różne pociągnięcia dla różnych ludzi!
Oleje syntetyczne przekraczałyby API SJ !
Cóż, nie zawsze. Nawet jeśli używasz oleju syntetycznego, API jest nadal wymagane, w przeciwnym razie będziesz miał problem później i będziesz musiał poświęcić czas na jego naprawę Lub umieścić w warsztacie, jeśli nie jest to odpowiednie API, klasa lub oba. Zalecane API to SJ dla większości kosiarek do trawy, jeżdżących, zero turn, szerokich za plecami, stojących, kosiarek do zarośli i wszystkiego, co jest benzyną OHV i niektórymi OHC.

#6 ·
Dobrze, SAE 30W na lato, SAE 40 na bardzo gorące lato, 10W30/10W40 niezbyt gorąco ani zimno, po prostu dobra temperatura i można używać na zimno, 5W20 na bardzo zimno. Syntetyczny 10W30 na wszystkie temperatury, ale upewnij się (API) SF, SG, SH lub SJ. Zła API uszkodzi silnik.

#11 · (Edited)
Czy to, jeśli przekroczysz ocenę API, czy jeśli zejdziesz poniżej niej?
Nie, jeśli API nie spełnia wymagań fj180, ulegnie uszkodzeniu. Możesz dostać Castrol GTX 10w30 lub Castrol Magnatec Synthetic Blend 10w30, oba mają API SJ, które spełniają wymagania tego silnika. Możesz również użyć oleju benzynowego Kohler OHV, oleju do małych silników Honda, oleju do silników Briggs and Stratton lub oleju do silników Kawasaki, wszystkie 4 z nich mają API SH, SJ i inne. Naprawdę nie ma znaczenia, jakie marki silników, najważniejsze jest upewnienie się, że jest to odpowiednia klasa, jak sae30/40 10w30 lub syntetyczny 10w30 i odpowiednie API. Osobiście używam Castrol GTX magnatec 10w30 synthetic blend w Fj180v Kai, Kohler XT8, Briggs and Stratton serii 875 i Predator 173cc. Pojemność oleju wszystkich silników wynosi 0,5 QT. Jak dotąd nie mam żadnych problemów.