Lawn Care Forum banner

Pytanie dotyczące jesiennych porządków

4.7K views 19 replies 18 participants last post by  Smallaxe  
#1 ·
Czy jesienne porządki zwykle obejmują grabienie z rabat, w których są liście? Podałem cenę za jesienne porządki i ją zaakceptowali. Właśnie dostałem od nich e-maila z informacją, że wszystkie liście spadły i chcą się tylko upewnić, że wyczyścimy liście z rabat. Chyba myślałem tylko o grabieniu/koszeniu trawnika. Czy to powszechne?

#3 ·
99,9% liści, gałęzi i innych organicznych odpadów zniknęło z całej posesji.

#5 ·
Tak, jak powiedzieli powyżsi, wszystko wokół obwodu domu (oprócz dachu) jest oczyszczane z liści. Być może zechcesz skontaktować się z nimi i powiedzieć im, że łóżka nie były wliczone w cenę, jeśli zajmie Ci to naprawdę dużo czasu i spowoduje straty finansowe. W przeciwnym razie po prostu naucz się uwzględniać to od teraz.

#7 ·
Czy jesienne porządki zazwyczaj obejmują grabienie grządek, na których są liście? Podałem cenę za jesienne porządki i ją zaakceptowali. Właśnie dostałem od nich e-maila z informacją, że wszystkie liście spadły i chcą się tylko upewnić, że wyczyścimy liście z grządek. Chyba myślałem tylko o grabieniu/koszeniu trawnika. Czy to powszechne?
Jeśli grządki zajmą dużo więcej czasu, niż uwzględniłeś w swojej wycenie, wyjaśniłbym to klientowi. Jak już się zorientowałeś, upewnij się, czy chcą, żeby grządki były wyczyszczone, czy nie, zanim podasz cenę. Pamiętaj, że sprzątanie generalnie zajmuje dwa razy więcej czasu, a w niektórych przypadkach nawet więcej, więc musisz to uwzględnić.

#8 ·
Nie mam grabi, ale wywiewam wszystkie liście z grządek. Jeśli faktycznie grabisz, musisz kupić dmuchawę. Zrobiłbym tak, jak stwierdzono powyżej, porozmawiał z właścicielem domu, jeśli wykonanie grządek zajmie ci dużo czasu, ale tak czy inaczej musisz je wykonać, w przeciwnym razie prawie gwarantuję, że nie będziesz tego robić w przyszłym roku. Rzecz w tym, że musisz ustalić cenę i wykonać całą pracę za tę cenę. Jeśli nie dostaniesz więcej zapłaty za grządki i włożysz w to dużo czasu, to w przyszłym roku będą oczekiwać tej samej ceny. Niezbyt dobry interes. Zapisz to jako naukę. Powodzenia.

#9 ·
Tak, zbierz wszystkie liście skądkolwiek. Ja też nigdy nie grabię. Zdmuchnij wszystko na trawę, a następnie zmiel to nową kosiarką.

#10 ·
Zazwyczaj po prostu zbieram liście z trawnika, a przy ostatnim koszeniu wszystko sprzątam i zajmuję się rabatami. Dla mnie to uciążliwe, żeby rozdmuchiwać ściółkę po całym miejscu i co tydzień zbierać liście. W niektórych domach robię to co tydzień, w zależności od tego, jak duże są rabaty i czy ludzie płacą mi więcej. Zazwyczaj nie pobieram dodatkowej opłaty za sprzątanie.

#11 ·
Zazwyczaj to pierwsze pytanie, które zadaję, kiedy się pojawiam. Potem zazwyczaj pytają o cenę w obie strony. Albo od razu mówią mi, że chcą, żeby wszystkie liście zniknęły. Jest w porządku, to doświadczenie edukacyjne. Wykonaj pracę, zrób to dobrze i spraw, by poczta pantoflowa się rozeszła.

#12 ·
To zazwyczaj pierwsza rzecz, o którą pytam, kiedy się pojawiam. Potem zazwyczaj pytają o cenę w obie strony. Albo od razu mówią mi, że chcą, żeby wszystkie liście zniknęły. Jest w porządku, to doświadczenie edukacyjne. Wykonaj pracę, zrób ją dobrze i spraw, by wieść rozeszła się pocztą pantoflową.
Tak, to zamierzam zrobić. Na szczęście nie ma zbyt wiele powierzchni, która jest ściółkowana, więc powinno to zająć tylko trochę więcej czasu. Bardziej interesowało mnie to, co jest standardem w przyszłości.

Dzięki wszystkim!

#15 ·
Praca poszła dobrze. Byliśmy tam prawdopodobnie przez około 2,5 godziny, a może pół godziny z tego spędziliśmy na wydmuchiwaniu ogrodów. Zawyżyliśmy cenę jak szaleni, nie wiem, co myślałem, ale było w porządku dla naszego drugiego sprzątania. Z czasem ustalimy ceny.

#16 ·
Czyszczenie grządek zawsze było częścią sprzątania liści we wszystkich moich doświadczeniach. Pracowałem dla kilku firm, a teraz mam własną firmę. Grabienie byłoby trudną drogą. Jeśli możesz zainwestować w dmuchawę, zwróci się ona w krótkim czasie. Dmucham na grządki z odległości lub przy niskich obrotach, aby uniknąć wydmuchania ściółki. Jeśli trochę ściółki wyleci, możesz wydmuchać liście z tego obszaru, a następnie wdmuchać ściółkę z powrotem. Najbardziej lubię moją dmuchawę Stihl BR600 do liści.

#17 ·
Nie zapomnij o tarasach, za koszami na śmieci, studzienkami okien piwnicznych. Wszystko. To czynnik wow, za który klient właśnie zapłacił kilkaset dolarów, a teraz jego nieruchomość wygląda fantastycznie.
Dokładnie. Złóż ofertę na zlecenie odpowiednio i spraw, aby miejsce się wyróżniało. Próba zaoszczędzenia czasu i pójścia na skróty będzie kosztować Cię polecenia i może prowadzić do skarg. Zrób to dobrze i przejdź do następnego. Wysłane za pośrednictwem urządzenia mobilnego

#18 ·
Sprzątanie to sprzątanie, prawdziwe pytanie brzmi, jak dokładnej pracy klient chce i oczekuje.

#19 ·
Mieszkam w Północnym Michigan i tak naprawdę mam klientów, którzy chcą, żebym zostawiał liście w rabatach jako izolację na zimę, a także podczas zdmuchiwania liści z rabat kamiennych lub glebowych zbieramy wszystkie liście, jednak jeśli chodzi o rabaty z mulczem lub skałą wulkaniczną, wydmuchujemy większość liści bez naruszania ściółki lub skały wulkanicznej. Następnie wiosną wykonujemy dokładną pracę. Powodem tego jest to, że i tak trzeba będzie ponownie przejrzeć rabaty wiosną, więc wydmuchujesz tylko o połowę mniej ściółki, niż gdybyś miał je całkowicie wyczyścić również jesienią.

#20 ·
Mieszkam w Północnym Michigan i tak naprawdę mam klientów, którzy chcą, żebym zostawiał liście w rabatach jako izolację na zimę, a także podczas wywiewania liści z rabat kamiennych lub glebowych zbieramy wszystkie liście, jednak jeśli chodzi o rabaty z mulczem lub skałą lawową, wywiewamy większość liści bez naruszania ściółki lub skały lawowej. Następnie wiosną wykonujemy dokładną pracę. Powodem tego jest to, że rabaty i tak trzeba będzie ponownie przejrzeć wiosną, więc wywiewasz tylko o połowę mniej ściółki, niż gdybyś miał je całkowicie oczyścić również jesienią
Ja też... Nie naruszaj ściółki w rabatach, ale jeśli jest sucha, możesz usunąć część zanieczyszczeń, jednak najlepiej jest pozostawić czyszczenie rabat do wiosny z 2 głównych powodów...

Oczywiście każdy ma swoje indywidualne pragnienia i ilość liści oraz pory roku, z którymi musi się zmierzyć. Jeden rozmiar nie pasuje do wszystkich... :)