Lawn Care Forum banner
1 - 14 of 14 Posts

sharperimagelawns

· Registered
80 Posts
Discussion starter · #1 ·
Mam klienta z trawnikiem o powierzchni około 20 000 stóp kwadratowych. 50% z niego jest pokryte głównie mchem, bardzo mało trawy. Jakie są metody usuwania mchu, aby w jego miejsce rosła trawa itp.? Czy istnieje cudowny produkt, czy też będę musiał zacząć wszystko od zera?

Discussion starter · #3 ·
Nazwałbym to częściowym cieniem, jest dużo otaczających drzew, ale światło słoneczne dociera przez sporą część dnia. W zasadzie nie ma momentów, w których trawnik jest w całkowitym cieniu, ale myślę, że nigdy nie ma też 100% bezpośredniego światła słonecznego.

Zabij to wszystko i zacznij od nowa. Powiedziałbym, że gdyby było mniej mchu, to można by było po prostu wygrabić cały trawnik i trawa miałaby przynajmniej szansę na ponowne przejęcie kontroli. Ale w twoim przypadku 50% lub więcej mchu w stosunku do trawy, najlepiej zacząć od nowa.

Discussion starter · #7 ·
Tak, pomyślałem, żeby go zdetaszować do tego stopnia, żeby usunąć cały mech aż do nagiej ziemi, a następnie przejechać aeratorem, a potem zasiać naprawdę wysokiej jakości nasionami. Następnie wapnowanie kilka razy w ciągu roku i dość obfite nawożenie również przez cały rok. Myślę, że klient chce zobaczyć, co można zrobić bez zaczynania od zera.

Powodem, dla którego mech konkuruje z trawą, jest to, że istniejące środowisko wzrostu jest bardziej korzystne dla mchu. Żaden produkt tego nie zmieni.

Zabicie go i rozpoczęcie od nowa nie rozwiąże problemu. Musisz zająć się warunkami, które sprzyjają mchowi: cień, nawadnianie, drenaż, pH gleby, zagęszczenie gleby, niska żyzność.

Powodem, dla którego mech konkuruje z trawą, jest to, że istniejące środowisko wzrostu jest bardziej sprzyjające dla mchu. Żaden produkt tego nie zmieni.

Zabicie go i rozpoczęcie od nowa nie rozwiąże problemu. Musisz zająć się warunkami, które sprzyjają mchowi: cień, nawadnianie, drenaż, pH gleby, zagęszczenie gleby, niska żyzność.
To dokładnie ten przypadek... z opisu stosunku światła słonecznego/cienia można by powiedzieć, że trawnik żyje w "rozproszonym świetle"... Mam trawniki w ten sposób i te, które mogą wyschnąć między podlewaniami, będą dobrze rosły... te, które są nawadniane tak, jakby miały pełne słońce, będą miały mech...

Światło słoneczne... potrzebujesz go. Prawdopodobnie gleba na podwórku ma ten sam poziom kwasowości co gleba na podwórku.
Nadmiar cienia to prawdziwy problem. Sugeruję przycięcie każdej gałęzi drzewa, do której możesz sięgnąć. Usuń wszelkie krzewy o średnicy mniejszej niż cal. Każdy obszar, który otrzymuje mniej niż 4 godziny bezpośredniego nasłonecznienia dziennie, potrzebuje czegoś innego niż trawa. Rośliny okrywowe, takie jak marzanka wonna, barwinek, bluszcz, trzmielina, jasnota, paprocie, hosta, dąbrówka, śnieg na górze.
W cieniu większość trawy, nawet kostrzewa trzcinowata, będzie miała tendencję do zanikania, gdy liście są maksymalne, dni stają się krótsze, a temperatura gleby jest wysoka późnym latem. Fotosynteza nie może już dostarczać wystarczającej ilości pożywienia do korzeni, gdy temperatura gleby napędza szybką respirację.

Światło słoneczne... potrzebujesz go. Prawdopodobnie gleba na podwórku ma ten sam poziom kwasowości co gleba na podwórku.
Nadmiar cienia to prawdziwy problem. Sugeruję przycięcie każdej gałęzi drzewa, do której możesz sięgnąć. Usuń wszelkie krzewy o średnicy mniejszej niż cal. Każdy obszar, który otrzymuje mniej niż 4 godziny bezpośredniego nasłonecznienia dziennie, potrzebuje czegoś innego niż trawa. Rośliny okrywowe, takie jak marzanka wonna, barwinek, bluszcz, trzmielina, jasnota, paprocie, hosta, dąbrówka, śnieg na górze.
W cieniu większość traw, nawet kostrzewa trzcinowata, będzie miała tendencję do zanikania, gdy liście są maksymalne, dni stają się krótsze, a temperatura gleby jest wysoka późnym latem. Fotosynteza nie może już dostarczać wystarczającej ilości pożywienia do korzeni, gdy temperatura gleby powoduje szybką respirację.
Co on powiedział! LOL

Przede wszystkim zrób badanie gleby, działaj od tego! W przeciwnym razie tylko zgadujesz.
Jestem ciekaw, co badanie gleby powiedziałoby o mchu??? Z tysięcy rodzajów mchu, które mogą rosnąć w zacienionej glebie, nie sądzę, żeby większość z nich dbała nawet o pH... Zbyt dużo wody/NPK na zacienionych, beztlenowych glebach zabije trawę i da dom mchowi... Nie wiem, czy trawę można uprawiać w cieniu w ciepłym sezonie, ale trawy sezonu chłodnego można doprowadzić do rozkwitu w rozproszonym świetle słonecznym, tutaj w Wisco...

1 - 14 of 14 Posts